Kā pagatavot Flat Iron steiku

27.04.2025

Kā pagatavot Flat Iron steiku

Flat Iron steiks ir maigs un garšīgs steiks no liellopa pleca daļas. Neskatoties uz pieticīgo cenu, tas ir pārsteidzoši maigs un sulīgs – otrais maigākais steiks pēc filejas! Ar labu marmorizāciju un intensīvu liellopu garšu, tas ir ideāls ikdienas un īpašiem gadījumiem.

Vislabāko rezultātu iegūsiet, ja pagatavosiet to līdz medium rare pakāpei (55–57°C) – tieši tad saglabājas visa tā sulīgā garša un maigums.

Pirms gatavošanas

Pareiza sagatavošana ir tikpat svarīga kā pati gatavošana:

  1. Atkausēšana: Sasaldētu Flat Iron steiku vislabāk atkausēt ledusskapī – atvēliet tam vismaz 24 stundas. Nekad neatkausējiet mikroviļņu krāsnī vai karstā ūdenī, jo tas sabojās gaļas tekstūru.
  2. Istabas temperatūra: Izņemiet steiku no ledusskapja 30–40 minūtes pirms gatavošanas. Aukstu steiku būs grūtāk vienmērīgi pagatavot.

  3. Garšvielas: Flat Iron steikam pietiek ar pamatlietām – jūras sāli un svaigi maltu melno piparu. Uzberiet garšvielas 15–20 minūtes pirms gatavošanas. Ja vēlaties, varat pievienot ķiploka pulveri vai svaigas garšaugas.

  4. Marinādes (pēc izvēles): Flat Iron steiks ir lielisks marinēšanai:

    • Klasiskā: olīveļļa, citrona sula, ķiploki, rozmarīns

    • Āzijas stilā: sojas mērce, sezama eļļa, ingvers, ķiploki

    • Maksimālais marinēšanas laiks: 2–4 stundas ledusskapī

  5. Labākie tauki cepšanai:

    • Liellopu tauki (tallow) – izcila izvēle

    • Avokado eļļa – augsts dūmošanas punkts

    • Klarificēts sviests (gī) – piešķir bagātīgu garšu

Gatavības līmeņi un iekšējās temperatūras

Gatavības pakāpe

Iekšējā temperatūra

Blue (ļoti asiņains)

43–46°C

Rare (asiņains)

50–52°C

Medium Rare (ieteicamā)

55–57°C

Medium (vidēji gatavs)

60–63°C

Well Done (pilnībā gatavs)

70°C un vairāk (nav ieteicams)

Svarīgi! Noņemiet steiku no uguns, kad tā iekšējā temperatūra ir par 3°C zemāka par vēlamo, jo atpūtas laikā steika temperatūra vēl nedaudz paaugstināsies.

Gatavošanas metodes

Grilēšana (Ogles vai gāzes grils)

  1. Sakarsējiet grilu līdz vidēji augstai temperatūrai.
  2. Grilējiet Flat Iron steiku 3–4 minūtes no katras puses.

  3. Ja steiks ir biezāks par 2,5 cm, pārvietojiet to uz netiešo karstumu un turpiniet cept vēl 3–5 minūtes.

  4. Izmantojiet gaļas termometru – mērķējiet uz 55–57°C iekšējo temperatūru.

  5. Ļaujiet steikam atpūsties 5–7 minūtes.

Cepšana pannā un cepeškrāsnī

  1. Sakarsējiet čuguna vai nerūsējošā tērauda pannu līdz ļoti augstai temperatūrai.
  2. Apcepiet steiku 2–3 minūtes no katras puses, lai izveidotu skaistu garoziņu.

  3. Pārlieciet steiku 180°C cepeškrāsnī un cepiet 4–6 minūtes.

  4. Pēc izņemšanas ļaujiet steikam atpūsties 5 minūtes.

Reverse Sear metode

  1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 135°C.
  2. Novietojiet Flat Iron steiku uz restītēm virs cepešpannas.

  3. Cepiet 20–25 minūtes, līdz termometrs rāda 45–47°C.

  4. Izņemiet steiku un ļaujiet tam atpūsties, kamēr sakarsējat pannu.

  5. Ātri apcepiet steiku 45–60 sekundes katrā pusē.

  6. Pasniedziet gandrīz uzreiz – ieteicamas 2-3 minūtes atpūtas laika.

Sous Vide metode

  1. Ievietojiet steiku vakuuma maisiņā kopā ar garšvielām.
  2. Gatavojiet 2–3 stundas:

    • 52–54°C temperatūrā (vidēji asiņains)

    • 54–57°C temperatūrā (klasiskais medium rare)

  3. Pēc gatavošanas ātri apcepiet steiku uz ļoti karstas pannas – 45–60 sekundes no katras puses.

Karstā gaisa fritieris (Air Fryer)

  1. Uzsildiet gaisa fritieri līdz 200°C.
  2. Nedaudz ieeļļojiet steiku ar avokado eļļu vai gī.

  3. Gatavojiet atkarībā no biezuma:

    • 1,5–2 cm: 5–6 minūtes kopā

    • 2–2,5 cm: 7–9 minūtes kopā

    • Biezāki gabali: 9–11 minūtes kopā

  4. Apgrieziet steiku gatavošanas laika vidū.

  5. Pārbaudiet gatavību ar termometru un ļaujiet atpūsties 5 minūtes.

Pareiza griešana

Flat Iron steikam ir svarīga pareiza griešana:

  1. Pēc gatavošanas ļaujiet steikam atpūsties 5–7 minūtes.
  2. Atrodiet, kurā virzienā iet gaļas šķiedras (redzamas kā paralēlas līnijas).

  3. Grieziet PRETĪ šķiedru virzienam šaurā leņķī (45 grādi).

  4. Grieziet apmēram 0,5–1 cm biezas šķēles.

Pasniegšanas ieteikumi

Kā pasniegt Flat Iron steiku, lai uzsvērtu tā kvalitāti:

  • Ar klasisko steika sviestu – sviests ar ķiplokiem, zaļumiem un citronu.
  • Ar pārkvēpinātām sēnēm – gailenēs vai šampinjoni ar timiānu.

  • Ar saldo kartupeļu biezeni – maiga un salda kombinācija.

  • Taco stilā – sagriezts plānās šķēlēs ar svaigiem dārzeņiem un mērci.

Jaunas idejas:

  • Izmēģiniet Flat Iron steiku Āzijas stilā ar sojas–ingvera glazūru un sezama sēklām.
  • Pagatavojiet uz salātu pamatnes ar siltiem dārzeņiem un balzamiko vinegreta mērci.

Vīna izvēle

Baudiet Flat Iron steiku ar šiem vīniem:

  • Čīles Cabernet Sauvignon – vidēji pilnmiesīgs, ar melno jāņogu notīm.
  • Spānijas Tempranillo – ar ķiršu un ādas aromātu.

  • Austrālijas Shiraz – augļainas notis.

Dalieties ar saviem rezultātiem!

Vai esat pagatavojuši perfektu Flat Iron steiku, sekojot mūsu padomiem? Dalieties ar savām steika fotogrāfijām sociālajos tīklos ar tegu #ceplisi vai atsūtiet tās mums uz e-pastu. Labu apetīti un radošu gatavošanu!

Citi steiku ceļveži