Denver steiks ir sulīgs un bagātīgi marmorizēts steiks no liellopa kakla daļas. Pateicoties tā maigajai tekstūrai un noturīgajai garšai, tā ir lieliska izvēle gan ikdienas maltītēm, gan īpašiem notikumiem. Vislabāko rezultātu iegūsiet, ja pagatavosiet to līdz medium rare pakāpei (55–57°C) – tieši tad saglabājas visa tā sulīgā garša un aromāts. Pareiza sagatavošana ir tikpat svarīga kā pati gatavošana: Atkausēšana: Sasaldētu steiku vislabāk atkausēt ledusskapī – atvēliet tam vismaz 24 stundas. Nekad neatkausējiet mikroviļņu krāsnī vai karstā ūdenī, jo tas sabojās gaļas tekstūru. Istabas temperatūra: Izņemiet steiku no ledusskapja 30–40 minūtes pirms gatavošanas. Aukstu steiku būs grūtāk vienmērīgi pagatavot – ārpuse jau būs gatava, kamēr vidus vēl auksts. Garšvielas: Denver steikam pietiek ar pāris pamatlietām – jūras sāli un svaigi maltu melno piparu. Uzberiet garšvielas 15 minūtes pirms gatavošanas. Ja vēlaties eksperimentēt, pievienojiet nedaudz ķiploku pulvera vai rozmarīnu. Labākie tauki cepšanai: Izvēlieties taukus ar augstu dūmošanas punktu: Liellopu tauki (tallow) – izcila izvēle, kas piešķir steikam papildu garšu un veido lielisku garoziņu (dūmošanas punkts: 205–230°C) Avokado eļļa – viena no stabilākajām augu eļļām ar augstu dūmošanas punktu (250°C) Klarificēts sviests (gī) – tīra sviesta tauku daļa bez piena olbaltumvielām, kas piedeg (dūmošanas punkts: 230–250°C) Svarīgi! Noņemiet steiku no uguns, kad tā iekšējā temperatūra ir par 3°C zemāka par vēlamo, jo atpūtas laikā steika temperatūra vēl nedaudz paaugstināsies. Sakarsējiet grilu līdz vidēji augstai temperatūrai. Ja izmantojat ogles, pagaidiet, līdz tās pārklājas ar pelēkiem pelniem. Grilējiet steiku 3–5 minūtes no katras puses. Biezākiem gabaliem vajadzēs nedaudz ilgāk. Nepaļaujieties tikai uz laiku – izmantojiet gaļas termometru! Ideāls Denver steiks ir 55–57°C (medium rare). Ļaujiet steikam atpūsties 5–10 minūtes pirms griešanas, lai gaļas sula neizplūstu uz šķīvja. Sakarsējiet čuguna vai nerūsējošā tērauda pannu līdz ļoti augstai temperatūrai. Apcepiet steiku 2–3 minūtes no katras puses, lai izveidotu zeltaini brūnu garoziņu. Pārlieciet steiku 180°C cepeškrāsnī un cepiet vēl 5–7 minūtes līdz vēlamajai gatavības pakāpei. Pēc izņemšanas ļaujiet steikam atpūsties 5 minūtes. Ļaujiet steikam atpūsties 5 minūtes pirms pasniegšanas. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 135°C. Ja jūsu krāsns rāda tikai atzīmes pa 10 grādiem, iestatiet 130°C. Novietojiet steiku uz restītēm virs cepešpannas. Restītes ir svarīgas, lai karstums varētu cirkulēt ap visu steiku. Cepiet 20–30 minūtes, līdz termometrs rāda 45–47°C. Biezākiem gabaliem vajadzēs vairāk laika. Izņemiet steiku un ļaujiet tam atpūsties, kamēr sakarsējat pannu. Pannu vajag ĻOTI karstu – tik karstu, ka eļļa gandrīz sāk kūpēt. Ātri apcepiet steiku 45–60 sekundes katrā pusē. Ja ir biezāks gabals, 30 sekundes apcepiet arī malas. Uzreiz pasniedziet – šim steikam nevajag papildu atpūtu. Šo metodi visvairāk novērtēs tie, kam patīk vienmērīga gatavība visā gaļā bez pelēkā "gredzena" zem garoziņas. Labi strādā ar 2,5–3,5 cm bieziem Denver steikiem. Ievietojiet steiku vakuuma maisiņā koā ar garšvielām un nedaudz olīveļļas. Gatavojiet 3 stundas 50°C temperatūrā. Pēc gatavošanas ātri apcepiet steiku uz ļoti karstas pannas – 1 minūti no katras puses, lai izveidotu kraukšķīgu garoziņu. Uzsildiet gaisa fritieri līdz 200°C. Nedaudz ieeļļojiet steiku ar avokado eļļu, liellopu taukiem vai gī. Gatavojiet atkarībā no biezuma: Plānāks steiks (2 cm): 5-7 minūtes kopā Biezāks steiks (2,5-3 cm): 8-10 minūtes kopā Apgrieziet steiku gatavošanas laika vidū. Pārbaudiet gatavību ar termometru un ļaujiet atpūsties 5 minūtes. Denver steiks būs daudz mīkstāks, ja to pareizi sagriezīsiet: Pēc gatavošanas ļaujiet steikam "atpūsties" vismaz 5 minūtes. Cepšanas laikā gaļas šķiedras saraujas, izspiežot mioglobīnu un ūdeni (gaļas sarkano sulu) uz steika centru. Atpūtas laikā notiek divi svarīgi procesi: gaļas šķiedras atslābst, ļaujot sulai izplatīties vienmērīgi, un vienlaicīgi karstums pakāpeniski izlīdzinās, radot vienmērīgāku temperatūru visā steikā. Apskatiet gaļu un atrodiet, kurā virzienā iet muskuļu šķiedras (redzamas kā līnijas gaļā). Grieziet PRETĪ šķiedru virzienam – tas ir kā griezt perpendikulāri līnijām. Šādi pārgriežat šķiedras īsākas, un steiks kļūst vieglāk košļājams. Grieziet apmēram 1 cm biezas šķēles. Pārāk plānas šķēles ātri atdziest, pārāk biezas var būt grūtāk sakošļāt. Kā pasniegt Denver steiku, lai uzsvērtu tā kvalitāti: Minimālisti – tikai ar jūras sāli – Dažreiz vienkāršākais ir labākais. Labas kvalitātes Denver steiks ir tik garšīgs pats par sevi, ka tam nav vajadzīgas papildu garšas. Pagatavots līdz medium–rare un pārkaisīts ar nelielu daudzumu labu jūras sāls kristālu, steiks atklās savu patieso raksturu un dabisko garšu pilnībā. Ar sviesta un ķiploku "cepurīti" – izkausējiet sviestu ar saspiestiem ķiplokiem un uzlieciet pāris karotes uz karsta steika. Ar aso čili–laima mērci – ja esat drosmīgāks, pagatvojiet aso mērci no čili pipariem, laima sulas, koriandra un medus. Lieliski kontrastē ar trekno gaļu. Ar vietējiem produktiem – grauzdēti jaunie Latvijas kartupeļi ar rozmarīnu un svaigi dārza zaļumi ir ideāls papildinājums. Jaunas idejas: Izmēģiniet sagriezt steiku plānās šķēlēs un pasniegt uz rukolas salātiem ar parmezāna skaidiņām un balzamiko glazūru Auksti steika gabaliņi, kas palikuši pāri, nākamajā dienā būs lieliski steika sendvičos ar karmelizētiem sīpoliem Baudiet Denver steiku ar šiem vīniem: Kalifornijas Zinfandel – augļains, nedaudz pikants Austrālijas Cabernet Sauvignon – pilnmiesīgs, ar izteiktām tanīnu notīm Argentīnas Malbec – tumšo ogu aromāts, kas papildina gaļas garšu Labākais alus pie Denver steika? Tumšais porteris vai stout alus.Pirms gatavošanas
Gatavības līmeņi un iekšējās temperatūras
Gatavošanas metodes
Grilēšana (Ogles vai gāzes grils)
Cepšana pannā un cepeškrāsnī
Reverse Sear metode
Sous Vide metode
Karstā gaisa fritieris (Air Fryer)
Pareiza steika griešana
Pasniegšanas ieteikumi
Vīna izvēle
Dalieties ar saviem rezultātiem!
Vai esat pagatavojuši perfektu Denver steiku, sekojot mūsu padomiem? Dalieties ar savām steika fotogrāfijām sociālajos tīklos ar tegu #ceplisi vai atsūtiet tās mums uz e-pastu. Labu apetīti un radošu gatavošanu!
Citi steiku ceļveži