Liellopu astes sautējums porterī

03.10.2022

Kristīne mums ir atsūtījusi recepti, kas ir veltīta liellopu astēm. Viņas ģimenē tā tiek gatavota jau gadiem un tiek uztverta kā delikatese. Un tieši tā arī ir!

 

Liellopu astes ir slavētas jau izsenis, kad zudumā nelaida neko. Pateicoties lielam kolagēna daudzumam, tā ir bagāta ar želatīnu, tādēļ to var lieliski izmantot, gatavojot dažādus ēdienus. Šodien mēs gatavosim liellopu astes sautējumu, kas nebūs biezs, bet ar bagātīgu garšu. Tā kā ļoti daudz gaļas nav uz liellopu astes, tad pievienosim klāt arī liellopu vaidziņus. Gatavosim tā, lai paēstu vismaz 6 cilvēki.

 

Liellopu astes sautējuma sastāvdaļas

  • 2 liellopu astes (tiek piegādātas sadalītas pa frakcijām).
  • 6 liellopu vaigi.
  • Dārzeņi – burkāni, selerija, puravs.
  • Garšaugi – lauru lapas, timiāns, rozmarīns.
  • Garšvielas – 3 krustnagliņas, sāls un pipari.
  • 300 ml portera alus.
  • Lielā kārba tomāti savā sulā.

 

Pagatavošana

  1. Nomazgājam liellopu astes un nosusinām.
  2. Uzklājam uz cepamās pannas cepamo papīru un izkārtojam sadalītās astes un liellopu vaigus. Apberam tos ar sāli un pipariem un liekam uzkarsētā cepeškrāsnī uz 220° 15 - 20 minūtes.
  3. Gatavojam dārzeņu spilvenu – sagriežam burkānu, seleriju un puravu.
  4. Tos apcep katlā ar nedaudz eļļas, kamēr veidojas zeltaina kārtiņa, pievienojot klāt arī 3 lauru lapas, 3 krustnagliņas (tas ir svarīgi!), timiāna un rozmarīna zariņus. Visu kopā sutina 10 minūtes.
  5. Pievieno vienu ēdamkaroti miltu, samaisa visu un pielej klāt 300ml portera alu un lielo kārbu ar tomātiem savā sulā.
  6. Ir laiks salikt apceptās astes un vaigus katlā virs sagatavotā dārzeņu spilvena. Ja nepieciešams jāpielej ūdens, lai ar šķidrumu ir nosegtas 2/3.
  7. Visu liek cepeškrāsnī uz piecām stundām 150° grādos.
  8. Pašās beigās noteikti nogaršo buljonu. Mums katram ir dažādāka garšu izjūta – citiem patīk sāļāks ēdiens, citam maigāks. Nekautrējies un pievieno garšvielas, ja tās prasās. Mēs paši šo recepti arī gatavojām pirmo reizi, bet vairāk garšas neprasījās.
  9. Pasniedz ar kartupeļu biezeni.

 

Sakām lielu paldies mūsu klientei Kristīnei, ka dalījās ar recepti un novēlam, lai viņas pavardā vienmēr ir kaut kas silts un gards!