Sautēti liellopu vaigi sarkanvīna mērcē

07.04.2021

Liellopu vaigi ir kā mīksta konfekte kā pieaugušajiem, tā arī bērniem. Piesātināts garšas baudījums, kur garšsaknes kopā ar sarkanvīnu dod ekskluzīvu kopgaršu. Iesakām ikvienam, kurš vēl nav nobaudījis šo garšas un tekstūras ceļojumu.

Un, kas vēl ir ļoti svarīgi, ka vaigu struktūru veido kolagēns, kas ir nepieciešams mūsu muskuļiem, locītavām un ādai.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas

1,5 kg liellopu vaigi;

✅ 4 vidēja lieluma burkāni;

✅ 3 vidēji lieli sīpoli;

✅ puse no selerijas saknes;

✅ 4 selerijas kāti;

✅ galviņa ķiploka;

✅ divi zariņi timiāns;

✅ divi zariņi rozmarīns;

✅ 4 ēdamkarotes medus;

✅ 0,5 l sarkanvīns (sausais);

✅ 100 g cukurs;

✅ sāls;

✅ pipari;

✅ 2 tējkarotes 5 graudu pipari saberzti piestā vai sasmalcināti ar nazi;

✅ 2 tējkarotes smaržīgie pipari saberzti piestā vai sasmalcināti ar nazi;

✅ eļļa;

✅ 3 ēdamkarotes worcester mērce;

✅ 4 ēdamkarotes sojas mērce;

✅ 4 ēdamkarotes balzamiko etiķis;

✅ 2 - 2,5 l ūdens.

 

Pagatavošana

1. Vaigus notīra no plēves, ja tāda ir. Mēs piegādājam jau notīrītus vaigus, gatavus gatavošanai.
2. Vaigus pārgriež uz pusēm, uzber sāli un piparus. Atstāj atpūsties. 
3. Notīra dārzeņus un sagriež lielos kubiņos.
4. Apcep vai apdedzina nedaudz eļļā uz sakarsētas pannas.
5. Apceptos dārzeņus liek augstspiediena katlā, pielej vīnu, ūdeni, pieliek timiānu, rozmarīnu, garšvielas un medu. 
Visu var nedaudz pavarīt un nogaršot vai nav skāba garša. Ja tāda ir, tad to balansē ar cukuru un medu.
6. Uz sakarsētas pannas apcep vaigus un liek katlā. Vaigiem jābūt iegremdētiem.
7. Augspiediena katlu taisam ciet un vāram apmēram 1.5h.
Otrs variants vaigus gatavot 5 stundas cepeškrāsnī marmīta vai čuguna traukā  150°. Ja gatavo marmīta traukā virsū nepieciešams uzlikt cepamo papīru un pārklāt ar foliju. 
8. Kad gatavs, vaigus lēnām izņem laukā un  izkāš caur sietu vīna mērci. Tā noteikti ir jānogaršo, jo, ja nepieciešams pēc garšas var pievienot papildus sāli.
 
Gatavs!
Pasniedz kopā ar sautētajiem dārzeņiem vai kartupeļu biezeni, vai tvaicētiem dārzeņiem. Tas jau ir pēc pašu brīvas izvēlas, ar ko kopā baudīt mutē kūstošos liellopu vaigus.
Ja vaigus pasniedz vēlāk, tad uzsilda mērci un tikai pēc tam ieliek vaigus, lai tie sasilst.
 
Lai labi garšo!