Žāvēto plūmju Osso Buco

17.10.2022

Lienes ģimenē iecienīts ir žāvētajās plūmēs sautēts Osso Buco.  Garšo tiem, kuriem nav nekas pret saldām mērcēm. Turklāt, lai pagatavotu šo ēdienu, nepieciešamas maz un vienkāršas sastāvdaļas: gaļa, sīpoli, burkāni un žāvētas plūmes. Gatavosim?

 

Šis skanīgais nosaukums Osso Buco ir cēlies no itāļu valodas, kas burtiskā tulkojumā nozīmē "kauls ar caurumu". Osso Buco tiek griezts no stilba daļas un pa vidu esošais kauls ir tā sauktais stobra kauls. Tas nav ātri pagatavojams, bet klāt ir gada sautējamā sezona, kad laiks ārā ir drēgnāks un prasās ko sātīgāku. Turklāt, jo ilgāk pavardā kas sautējas, jo siltāks un smaržām gardāks kļūst mājoklis. 

 

Sastāvdaļas četrām personām

  • 2 gab Osso Buco (~0.7 - 1 kg);
  • 3 lieli sīpoli;
  • 2 palieli burkāni;
  • 400g plūmes;
  • ūdens (tik daudz, lai nosegtu gaļu);
  • sāls un pipari pēc garšas.

 

Pagatavošana

1. No abām pusēm apcep gaļu. Kad tā ir brūna, pārliek katliņā. Tur tā gaida pārējās sastāvdaļas. 
2. Uz tās pašas pannas apcep sagrieztus sīpolus.
3. Kad sīpoli jau zeltaini, pievieno sarīvētus burkānus. 2 minūtes pasautē visu kopā.
4. Pievieno žāvētās plūmes. Visu samaisa un liek katliņā pie gaļas (šajā solī var pielikt lauru lapas).
5. Pielej uzvārītu ūdeni tik daudz, lai nosegtu gaļu.
6. Pēc nepieciešamības pieber sāli un piparus.
7. Uz lēnas uguns vāra līdz gaļa ir mīksta (2-3 stundas). Laiku pa laikam uzmet aci un pēc nepieciešamības var pieliet vēl ūdeni. Pēdējās 30 minūtes īpaši jāuzmana, jo rezultātā ir jābūt biezai masai, kura, ja neuzmana, ātri var piedegt. Ja gaļas mīkstums vēl neapmierina, tad pa drusciņai vēl pielej vārīto ūdeni. 
 
Gala rezultātā sīpoli, burkāni un plūmes būs izšķīduši veidojot gardu mērci. Pasniedz ar makaroniem vai kuskusu. 
 
 
Šo ēdienu noteikti var sautēt arī cepeškrāsnī. Šoreiz izmēģinājām to gatavot kā Liene rakstīja, bet nākošreiz to mēģināsim cepeškrāsnī 160° trīs stundas.
 
 
Tā kā mūsu mājās ēdieni ar žāvētiem augļiem netiek gatavoti, tad šis ēdiens mums bija pārsteigums, jo gala rezultātā garša tiešām izveidojas ļoti laba. Mērce mums vēl palika pāri, to izmantojām pie citas ēdienreizes ar rīsiem kopā. Vienkāršs un garšīgs ēdiens. Paldies Lienei un viņas ģimenei par šo recepti.