Mājās gatavota aknu pastēte

28.09.2020

Es gatavoju diezgan daudz - aizvedu tētim, māsai, daži radi, kuri bija ciemos, pacienājās.

Sastāvdaļas:
✅ 500g - 600g liellopu aknas;
✅ 200g svaigs cūkas vaidziņš;
✅ 2 galviņas ķiploks (mums visi ķiploki no @ranchokiploks);
✅ 3 palieli sīpoli;
✅ 2 lieli burkāni;
✅ ~ 2 glāzes piens;
✅ sāls, pipari.

Pagatavošana.
• Pirms gatavošanas aknas rūpīgi nomazgā, ieliek bļodā un aplej ar siltu ūdeni, lai viegli varētu noņemt plēvi, kas ir apkārt aknai.
• Kad plēve ir noņemta, aknas griež apmēram 5cm lielos gabalos un attīra no cīpslām.
• 2h mērcē pienà, lai tās būtu maigas un zaudētu sev raksturīgo rūgtumu.

• Liek katlā cūkas vaidziņu, aplej ar ūdeni, lai tas būtu nosegts, 1 ēdamkarote sāls un liek vārīties.
• Samizo ķiplokus, sīpolus, burkānus un, kad ūdens sāk vārīties, liek klāt vaidziņam. Visu kopā vāra uz mazas uguns ar uzliktu vāku, lai vaidziņš kļūtu izcili mīksts.

• Kad aknas gabaliņi pamērcējušies pienā, tos apcep un liek klāt vaidziņam un visu kopā vēl vāra 40 min.

• Izmantojot sietiņu, nolejam buljonu citā traukā.
• Aknas un vaidziņu smalki sagriežam. Vaidziņam ādu noņēmu nost, bet treknumiņu atstāju.
• Liekam atpakaļ katlā kopā ar sietiņā palikušajiem sīpoliem, ķiplokiem, burkāniem, pielejam ~3 zupas kausus ar buljonu un blenderējam ar rokas blenderi līdz masa ir kļuvusi viendabīga.
• Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
• Lej masu sev tīkamās mazākās vai lielàkās bļodiņās. Kad ir atdzisusi, liek ledusskapī.
• No rīta būs sastingusi un varēsi mieloties ar veselīgu, paša gatavotu pastēti.

Tieši tik vienkārši!