Gaļas pīrāgs

11.03.2022

Cik bieži Jums ir brīži, kad gribas pagatavot kaut ko savādāku? Kaut ko tādu, ko ikdienā lielās steigas un aizņemtības dēļ neizdodas pagatavot?

 

Kaspars Krūze mums ir pagatavojis gardēža cienīgu gaļas pīrāga recepti.

 

Jums būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas

 

  • 1 kg jaunlopa kakla karbonāde (taisījām arī ar liellopu vaigiem, ļoti gardi);
  • 150g šampinjoni;
  • 1 sīpols (160g);
  • 3 gb burkāni (280g)
  • divas daiviņas ķiploks;
  • 300 ml tumšais alus (mēs izmantojam Bauskas);
  • 3 zariņi timiāns;
  • 70g zilais siers (Dor blue);
  • 100g saldais krējums;
  • 120g sviests;
  • 100g puravi;
  • ~100g eļļa;
  • 2 ēdamkarotes Vorčesteras mērce;
  • 1 ola;
  • 700g bezrauga kārtainā mīkla;
  • sāls pēc garšas;
  • pipari pēc garšas.

 

 

Pagatavošana

 

  1. Sagriežam atsevišķi gabaliņos gaļu, purava kātu, burkānus, sēnes, ķiploku.
  2. Augstspiediena katlā liekam sviestu 40g, eļļu 50g. Sakarsējam un liekam apcepties sagriezto gaļu. Pievienojam sāli un piparus. 40 minūtes sautējam ar aizvērtu vāku. ! Ja nav augstspiediena katla, tad darām tās pašas darbības, bet jāsautē būs kamēr gaļa ir mīksta. Mēs paši gaļas sautēšanai izmantojam slavenos Zepter traukus. Tajos sautējam apmēram 1,5h uz mazas uguns. 
  3. Atsevišķā pannā, sakarsētā eļļā un 40g sviestā apcep sīpolus un burkānus. Pievieno šampinjonus. Kad dārzeņi apcepušies, pievieno cepties puravu un ķiploku. Pievienojam piparus.
  4. Kad gaļa izsautējusies mīksta, katlā pielejam tumšo alu, pievienojam worčesteras mērci, apceptos dārzeņus un sāli. Visu kopā vēl sautējam 5-10 minūtes. 
  5. Tad pievienojam zilo sieru un saldo krējumu (saldo krējumu var arī nelikt, tad būs izteiksmīgāka zilā siera garša). Visu pavisam nedaudz uzkarsē. Pievieno sakapātu timiānu.
  6. Pīrāga gaļas pildījums gatavs, liekam dzesēties. Dzesēšana ir obligāta, lai masa, kas būs jāliek pīrāgā nav šķidra.
  7. Kad masa atdzisusi, ņemam pīrāga cepešpannu – veidni. Ietaukojam ar sviestu un ieklājam smuki pa visu trauku daļu bezrauga kārtaino mīklu. Pildām iekšā sagatavoto gaļas - dārzeņu pildījumu, un skaisti pārklājam ar atlikušo kārtaino mīklu. Mīklas malas aizlokam ciet kopā ar apakšējās mīklas malām. Pīrāga virskārtu pārsmērējam ar sakultu olu, un virskārtā sadursta vai iegriež nelielus caurumiņus lai pīrāgs var elpot.
  8. Liekam cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos uz 15-20 minūtēm.
  9. Uzkarsē mazā katliņā eļļu līdz 160 grādiem (160grādi = iemetot maizīti, tā smuki apgrauzdējas, nevis sadeg vai nemaz necepas), eļļā liek iekšā fritēties salmiņos - smalki sagrieztas puravu lapas.
  10. Pīrāgu pasniedz ar fritētām puravu stīgām un skābo krējumu vai jebko citu, kas pašam iet pie sirds. Mēs pasniedzām ar saldā krējuma siera mērci. 

 

Lai garšīgi izdodas!