Svētku Cūkgaļas cepetis

14.11.2020

Īstens Latviešu svētku ēdiens ir cepetis. Manuprāt, tas ir vienkārš, svinīgs un gards ēdiens. 

 

Galvenais cepetī jau ir marināde. Man tā ir gaužām vienkārša. Vislabāk, ja to pagatavo iepriekšējā vakarā, lai tā iesūktos gaļā un nākošajā dienā to ir tikai jāieliek cepeškrāsnī.

 

Cūkgaļas cepetis sastāvdaļas

  • ~ 2kg cūkgaļas kakla karbonāde;
  • 5 lieli sīpoli, 8, ja mazāki;
  • divas ķiploku galviņas (jā galviņas, ne daiviņas);
  • ēdamkarote sāls bez kaudzes;
  • tējkarote malti melnie pipari;
  • 70ml sojas mērce (es parasti izmantoju, Kikkoman dabiski raudzēta sojas mērce);
  • 30ml olīveļļas.

 

Pagatavošana

Šis būs tiešām vienkārši! 

  1. Samizo ķiplokus un sīpolus.
  2. Katru ķiploku daivu sadali vēl divās vai četrās daivās, atkarīgs no ķiploku izmēra. 
  3. Ar nazi sadur cūkgaļas kakla karbonādē daudz caurumus, kur var salikt daļu no sadalītajiem ķiplokiem. Caurumus dur dažādos dziļumos/augstumos. Es parasti izmantoju pamatīgu nazi - ieduru to un tad pagriežu pa apli. Skarbi, ne?
  4. Sadurtajos caurumos saliec daļu sadalīto ķiploku.
  5. Ieliec gaļu atbilstoša izmēra bļodā.
  6. Sīpolus sagriez gredzenos un liec klāt pie gaļas. Arī atlikušos ķiplokus piemet klāt.
  7. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas, kārtīgi iemasē gaļu un liec virsū šķīvi, lai marināde ievilktos. 
  8. Liec ledusskapī uz nakti.

 

Svētku diena

  1. Slēdz iekšā cepeškrāsni uz 200°.
  2. Ņem cepeti ārā no ledusskapja un liec cepešpannā. Es vienmēr lieku apakšā cepamo papīru, jo man nepatīk berzt pannas. Ideāli, ja ir panna ar augstākām malām. 
  3. Arī marinādi, kas paliek bļodā, lej tik virsū. Būs suļīgi. Un sīpoliņus sakārto arī uz cepeša - tā skaistāk.
  4. Liec cepeti cepties. Uz 200° cep, kamēr sīpoli sāk apbrūnināties, tad samazini karstumu uz 180° un cep vēl stundu droši. Kopā vajadzētu sanākt ~1,5 h.
  5. Ja cepeti nepasniedz uzreiz, tad apklāj to ar foliju, lai tas paliek sulīgs.

Ja viesi sanāks laikā, kad cepetis ir krāsnī, tad tu redzēsi kā no smaržas vien siekalas lido pa gaisu.

Cepeti visforšāk uz galda ir novietot nesagrieztu, lai ir tas pārsteiguma moments. Būs sanācis vai nē? 

 

Šādi es taisu cepeti. Pagaidām neesmu izgāzusies.

 

Cepetis